Doel hoefverzorging en beslag

Zo´n beetje alle paarden en pony´s in Nederland hebben hoefverzorging nodig. Ons landje is nou bepaald niet de natuurlijke leefomgeving van kuddes paarden of pony´s. De meeste paarden worden hier gebruikt voor hobby of sport. Begrazingsprojecten en rusthuizen zijn hierop de grootste uitzondering en sommige paarden worden nog als werkpaard of melkpaard gebruikt. 

Elk paard heeft dus zijn eigen specifieke hoefverzorging nodig. Veel paarden worden alleen periodiek bekapt en veel gebruikspaarden worden beslagen. Dit hangt voor een groot deel af van het gebruik van het paard of de pony. De hoef functioneert normaal gesproken het best zonder beslag. Als er ijzers onder komen kijken we vooral naar wat er het best bij het paard past.

Er zijn tegenwoordig zeer veel modellen ijzers verkrijgbaar bij de fabrikanten. Niet al die modellen passen in de bus maar uit ervaring weet je wel zo´n beetje wat je klanten nodig hebben. Hoefbeslag is lang geleden uitgevonden om slijtage van de hoef te voorkomen. Sportpaarden worden hiernaast ook beslagen om hun prestaties te optimaliseren.

Hoefbeslag kan de de gangen van het paard verbeteren en het kan ook uitglijden voorkomen. Uitglijden is slecht voor het zelfvertrouwen van een sportpaard. Recreatiepaarden worden vaak beslagen om slijtage van de hoeven te voorkomen en-of om de gangen van het paard te verbeteren.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met Hoefsmederij Van den Bergh voor meer informatie over de mogelijkheden!

Neem contact op